Saturday 28 February 2015

Kek Marble Pisang Marbeles!

Setiap hujung minggu adalah kek pisang..kek marble dan pelbagai kek lagi..hehe seronok!..Kebetulan baby Amsyar Hayy genap setahun hari ni..wahh baby Amsyar pun makan kek!.

Apa yang tak seronoknya..bila kita mula putar mixer anak-anak dah bertanya mama buat apa, Sambutan pulakluar biasa buktinya haaa tengokla gambar di bawah ni. Ammar Hayyan seorang budak penggemar kek, dia tidak sabar menunggu mamanya memotong kek. Hehe hai la anak..masih panas sudah suruh dipotong..mama tak sampai hati ikutkan jelah..

Ayah minta kek pisang, Mama nak kek marble coklat. Mama pun reka lah Kek Marble Pisang..alhamdulilah hasilnya sangat puas hati !





RESEPI KEK MARBLE PISANG 
yms creations

Bahan-bahan :

250g butter
1 cawan gula castor
1 cawan pisang berangan yang telah dilecek
2 cawan  tepung naik sendiri
3 sdb serbuk koko 
1 sdt serbuk penaik
5-6 biji telor gred A
1 sdt esen vanila


Cara membuat :

Pukul butter hingga hampir kembang dan masukkan gula castor. Pukul hingga kembang.
Masukkan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan telor sebiji demi sebiji sehingga yang terakhir pukul hingga sebati.
Behenti menggunakan mixer.
Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan masukkan sedikit demi sedikit menggunakan kaedah kaup dan balik.
Bahagikan adunan sama rata, satu adunan campurkan dengan pisang dan satu adunan lagi campurkan koko yang telah ditapis. 
Panaskan oven dan sediakan tempat pembakar yang dilapik dengan baking paper dan sapu dengan marjerin keliling dan di atas kertas.
Masuk adunan ke dlam acuan berselang seli dan lorekkan mengikut kesukaan.
Masukkan ke dalam oven selepas 10 minit dipanaskan. Saya gunakan 170 darjah celcius.
Bakar selama 50-60 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.





 



Dapat message dari hubby..'buat lagi kek marble pisang'..hmm itu tandanya kek ini akan menjadi favorite forever..alhamdulillah

~yms~ 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...