Thursday 12 January 2017

Buah Melaka Labu...aduhai lembutnya..

Pernah buat buah melaka gunakan labu?? saya sebelum ni gunakan keledek kali ni saya gunakan labu pulak..mashaaAllah sedap sungguh!

Cukup rasa lemaknya..bila dimakan meletup-letup dalam mulut hehehe..
Mudah je bahan-bahannya saya agak-agak je buat kuih ni macam mak-mak kita dulu bukan guna sukatan pun tapi tetap mabeles..


Resepi Buah Melaka Labu

Labu semangkuk yang telah direbus dan dilecek
1 mangkuk tepung pulut 
2 cubit garam
1 helai daun pandan
1 keping gula melaka dipotong kecil
1 mangkuk kelapa diletak sedikit garam

Masukkan tepung pulut, garam dan labu di dalam mangkuk ulikan hingga jadi doh yang boleh di gentel di telapak tangan. Jika tak cukup tepung tambah sedikit demi sedikit jangan terkeras.

Panaskan periuk yang berisi air dan daun pandan dan sedikit garam.

Ambil sedikit adunan dan isi kan gula melaka dan bulatkan cantik sebelum dimasukkan ke dalam periuk yang telah mendidih. Biarkan hingga timbul dan angkat, toskan biar airnya jatuh dan golekkan dalam kelapa tadi.


Dah siap boleh la dihidang..hubby makan  sepinggan dia sorang aje hehehe...

Apa tidaknya bila kunyah macam tak terasa sebab tersangat lembut alahai dikau sedap sangat!!

Alhamdulilah..

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...